Home / Blog / gezonde voeding / Gezonde voeding als brandstof voor ons lichaam

Gezonde voeding als brandstof voor ons lichaam

with Geen reacties

Gezonde voeding als brandstof voor ons lichaam

Gezonde voeding als brandstof voor ons lichaam

Voeding is de brandstof voor ons lichaam. Net als bij een kachel zorgt deze brandstof voor warmte en energie. Een gezonde balans zorgt voor een gezonde verbranding. Om je vuurtje aan te steken, heb je natuurlijk eerst aanmaakhout nodig en vervolgens grote blokken hout die het vuur in stand houden. Eigenlijk werkt je lichaam op dezelfde manier. Als je ’s ochtends wakker wordt, moet je lichaam op gang komen en moet je je lichaam voorzien van de juiste nutriënten opdat je kacheltje kan gaan branden. Vervolgens voorzie je je lichaam tijdens de dag op gezette tijden van brandstof en laat je je vuurtje ’s avonds rustig uitdoven zodat je klaar bent voor een welverdiende nachtrust.

Welke brandstof heeft je lichaam dan nodig? We weten allemaal dat gezonde voeding de basis is van een goede gezondheid.

Wat vertellen de richtlijnen

Laten we even kijken naar wat de Europese voedingsrichtlijnen ons vertellen.

Groenten & fruit

Volgens de Europese voedingsrichtlijnen moeten onze voedingsbehoeften vooral met ons dieet worden aangevuld. Weet je nog? ‘An apple a day keeps the doctor away!’ De meeste mensen kennen deze slogan wel. Een voeding met te weinig groenten is trouwens in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Meer én vaker groenten eten is dus de boodschap. ‘300 gram groenten en 150 gram fruit (= 2 stukken fruit)’ – Een portie warme groenten van 200 gram komt ongeveer overeen met een half gevuld bord. Maar zeg nu eens eerlijk? Hoeveel groenten krijg jij elke dag binnen?

Volle graanproducten

Daarnaast moeten we volgens de richtlijnen minstens 125 gram volle graanproducten per dag eten. Nee, geen geraffineerde graanproducten, dus geen witte pasta, witte rijst, wit brood, sandwiches, koekjes en cake (mmm lekker…), maar volle graanproducten zoals volkoren rijst, volkoren pasta, quinoa, havermout… Ze zijn rijk aan voedingsvezels en nuttige voedingsstoffen. En dat kan niet worden gezegd van hun witte varianten, die geraffineerd zijn, hoe lekker die ook mogen zijn. Dat betekent dat bepaalde delen van de graankorrel, de kiem en zemel, zijn weg gezeefd. Wat overblijft, is witte bloem. Die bevat veel minder vezels en nuttige voedingsstoffen.

Volle granen zitten boordevol nuttige stoffen voor je lichaam: Koolhydraten en voedingsvezels, plantaardige eiwitten, vitamines en mineralen. Ze bevatten heel wat goede stoffen zoals vitamine B1, B2 en B3 (niacine). Mineralen die er het meest in voorkomen zijn ijzer, calcium en fosfor.

Het is ondertussen meer dan bewezen: volle granen zijn goed voor je gezondheid. De voedingsvezels beïnvloeden je bloeddruk op gunstige wijze en verlagen zo de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast zorgen vezels voor een gezonde darmtransit en een langer verzadigingsgevoel. Volle granen beschermen daardoor ook tegen darmkanker en diabetes type 2.

Of aardappelen je gezondheid bevorderen, is minder goed bekend. Wel bewezen: gekookte of gepureerde aardappelen zijn niet slecht voor de gezondheid. En bevatten bovendien heel wat voedingsstoffen zoals mineralen (kalium en fosfor), Vitamine C en B-vitamines. Eet ze vooral in de schil, dan krijg je de meeste nutriënten binnen.

Peulvruchten

Daarnaast moeten we wekelijks minstens 1 keer peulvruchten eten. Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten. Zo profileren ze zich als een milieuvriendelijk en goedkoop alternatief voor vlees. Kikkererwten, linzen, sojabonen, witte bonen en bruine bonen zijn ideale eiwitbronnen. Ze zitten boordevol pectine, een stof die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Zo ben jij beter beschermd tegen hart- en vaatziekten. Wanneer lag er bij jou nog een kikkererwt op je bord?

Noten en zaden

Neem jij geregeld wat hazel- of walnoten mee voor onderweg? Roer je dagelijks wat lijnzaad of chiazaad door je yoghurt? En strooi je lekker pijnboompitjes over je pasta? Goed bezig! Want noten en zaden zijn gezond voor je. Ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde chronische ziekten. Volgens de richtlijnen moeten we 15 tot 25 gram noten of zaden per dag eten. Nee, geen borrelnootjes. Die zijn veel te zout, en bevatten soms ook wel suiker. Kies vooral voor noten die rijk zijn aan omega-3 vetzuren zoals walnoten. Knabbel dus maar lustig op wal-, hazel-, cashew-, pecan-, para- en pistachenoten of amandelen. Ook in zaden heb je heel wat keuze: zonnebloem- en pompoenpitten, lijn-, sesam- en chiazaad …

Overige adviezen

En dan zijn we er nog niet met de adviezen. Volgens de nieuwe voedingsaanbevelingen moeten we de inname van zout beperken tot maximaal 5 g zout per dag. De overige adviezen zijn:

 • Gebruik tussen 250 tot 500 ml melk of melkproducten per dag.
 • Eet 1 tot 2 maal per week vis of schaal- of schelpdieren, waarvan 1 maal vette vis en bij voorkeur duurzame vissoorten.
 • Consumeer maximaal 300 g rood vlees per week.
 • Eet maximaal 30 g bewerkt vlees per week.
 • Neem zo weinig mogelijk dranken en voedingsmiddelen met toegevoegde suiker.
 • Streef naar een voldoende inname van calcium (minimum 950 mg per dag) uit verschillende bronnen, waaronder melk en melkproducten.
 • Voorzie voldoende poly-onverzadigde vetzuren waaronder vooral ook omega 3-vetzuren.

Eet jij gezond?

Gezond eten, het is een hele boterham. Niet? En dan nu mijn vraag? Krijg jij dagelijks de nodige nutriënten binnen om je lichaam te voeden? Lukt het jou om voldoende fruit en groenten te eten? Kies jij steeds voor volkoren granen en laat je de witte varianten links liggen? Kies jij steeds voor gezonde tussendoortjes bestaande uit noten en zaden, of griekse yoghurt? In onze hectische levenstijl waarbij we balanceren tussen werk, kids en huishouden is het vaak moeilijk om steeds gezond te eten. En toch is gezond eten de belangrijke motor die ons op de been houdt en ons de energie geeft om er weer elke dag tegenaan te kunnen.

Voor veel mensen blijft gezond eten dan ook een uitdaging. En toch hoeft het niet moeilijk te zijn als je maar kiest voor de juiste producten. Producten die passen in een hectische levensstijl met té weinig tijd om gezond te koken.

Ons voedingssysteem is uniek op de markt en stelt je in staat je lichaam beter te ondersteunen. Zo kan je de tekorten in je lichaam en de jaren van roofbouw die je pleegde door ongezonde voeding herstellen. Het is nog niet te laat.

Wanneer je betere voeding binnenkrijgt en je lichaam voorziet van de nodige nutriënten zal je je niet alleen beter en energieker voelen. Dit zal ook een impact hebben op je gewicht en je algemeen welzijn. Stel je eens voor hoe het zou voelen als je je licht als een veertje voelde, als je ’s ochtends niet meer moe wakker werd, als je kon genieten van een diepe nachtrust… Zalig toch.

Nee, dit is geen mirakeloplossing. Je zal toch echt wel moeten werken aan je gezondheid. Je zal beter en gezonder moeten eten, en meer moeten bewegen. Maar ons voedingssysteem zal je al een heel eind op weg helpen.

Nog niet overtuigd?

Neem dan even een kijkje naar onze toppers:

 • IsaLean Shake™ is een gezonde, uitgebalanceerde maaltijd, en bevat alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.
 • Nourish for Life™ is gevuld met een synergetische mix van kruiden en plantaardige producten om je energie te geven en je lichaam ondersteunen tijdens Detoxdagen.
 • Ionix® Supreme is krachtig elixir, gevuld met plantaardige stoffen, om de lichaamsfuncties tijdens stress te normaliseren, uw prestatie te verbeteren en vermoeidheid te verminderen.
 • Isagenix Greens™ is een organisch groentenpoeder – een eenvoudige manier om je dagelijkse portie groenten binnen te krijgen.

Al onze producten zijn AAA gecertificeerd, natuurlijk en zonder kunstmatige smaken, kleuren en zoetstoffen en passen perfect in een macrobiotische levensstijl.

Wil je meer informatie over hoe een shakedag en een detoxdag eruit zien. Lees dan even deze blogartikels:

en download onze maaltijdfiches.

Geef een antwoord