Home / Blog / sport / Beste voeding voor sporters

Beste voeding voor sporters

with Geen reacties

Voeding is belangrijk voor sporters

Een goede voeding is onontbeerlijk voor sporters. Zowel voor atleten als voor sportliefhebbers.De beste voeding voor sporters bestaat uit een uitgebalanceerd voedingspatroon dat niet alleen zorgt voor het verbeteren van de prestaties, het zorgt ook voor het versnellen van spierherstel. Zo krijg je minder kans op blessures (juiste ph-waarde/base-zuur evenwicht in de spiercellen) en zal je training veel efficiënter zijn.

Beste voeding voor sporters

Wat hebben sporters nodig?

Eiwit is een zeer belangrijke voedingsstof – het is essentieel voor onze gezondheid. Naast water is eiwit de meest voorkomende organische stof in het menselijk lichaam. Eiwitten zijn de bouwstoffen waar ons lichaam uit wordt opgebouwd: ons haar, de huid, spieren, bindweefsels enzovoort. Het herstelt, onderhoudt en bouwt onze spieren en bindweefsels. Kort gezegd: zonder eiwit, zouden we niet kunnen functioneren.

Over het algemeen halen we eiwit uit onze voeding. Eiwit kan onder andere (in verschillende hoeveelheden) worden gevonden in vlees, vis, kip, zuivel, peulvruchten, bonen en sommige vruchten en groenten. Dat betekent dat we dagelijks uit verschillende bronnen eiwitten consumeren.

Whey proteïnes zijn de meest efficiënte, de meest geliefde en daarom ook de best verkochte eiwitsupplementen die er te krijgen zijn.

Extra eiwitinname wordt echter al te vaak uitsluitend geassocieerd met krachtsport en spiervolume. Maar ook in duursport is een goede eiwitinname cruciaal in het kader van een optimaal trainingsrendement. Voor een (duur)sporter, bij wie niet spieropbouw maar wel optimaal spierherstel na inspanning het belangrijkst is, geldt een richtlijn van 1,2 tot 2.2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voor iemand van 70 kilogram komt dit overeen met 84 tot 154 gram per dag.

Hoe groter de dagelijkse behoefte, hoe lastiger het kan zijn om alle eiwitten uit reguliere voeding te halen.

Eiwitsupplementen

Eiwitshakes of andere eiwit-verrijkte producten kunnen op zo’n moment uitkomst bieden. En bovendien is een eiwitshake veel gemakkelijker mee te pakken naar een training of wedstrijd, dan bijvoorbeeld een pot platte kaas of portie kipfilet.

Waarom nu whey proteïnes zo geliefd zijn bij sporters ligt voornamelijk in het feit dat het eiwitgehalte van whey erg hoog is, ongeveer 80% of meer. Daarnaast worden whey proteïnes erg gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Na het nemen van een whey proteïneshake zullen de eerste eiwitten al na ongeveer 20 minuten in de bloedbaan komen. Wanneer je dus een proteïne shake inneemt 20 tot 30 minuten vooral je met je training start, zullen je spieren op het juiste moment worden voorzien van de benodigde bouwstoffen.

Whey proteïnes stimuleren niet alleen de spieropbouw, ze zorgen ook voor spierbehoud en spierherstel. Whey proteïnes geven je langer een vol gevoel en helpen om je energie en focus te stabiliseren door het uitbalanceren van je bloedsuikerspiegel. Dat betekent dus dat er meer verzadiging optreedt en je minder behoefte hebt aan (snelle) koolhydraten. Op deze manier kunnen whey proteïnes je dus ook helpen bij het afvallen zonder dat dit gepaard gaat met verlies aan spierweefsel.

Na een zware inspanning is het belangrijk om bovendien zo snel mogelijk aan je herstel te gaan werken. Je doet dit door voldoende eiwitten in te nemen binnen de 30 tot 60 minuten na de training. Op deze manier zorg je ervoor dat je spieren zich kunnen herstellen waardoor de kans op spierschade tegengegaan wordt.  

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Als je regelmatig sport, heb je dus een grotere eiwitbehoefte. Hoeveel meer, hangt een beetje af van het aantal trainingen, de duur en intensiteit. Volgens de huidige aanbevelingen hebben sporters zo’n 1.6 to 2.2 g proteïnes nodig per kg lichaamsgewicht. Het is moeilijk om deze hoeveelheden binnen te krijgen via je normale voeding. Een whey proteïne shake is dan ook een goede manier om snel voldoende eiwitten op te nemen.

Voordelen van whey proteïnes

 • De Spiermassa vergroten
 • Lichaamsvet verminderen
 • De immuun functie verbeteren
 • Het metabolisme verhogen
 • Het hongergevoel verminderen
 • Spiermassa helpen behouden, ook tijdens het afslanken
 • Zorgen voor bloeddrukdaling
 • De bloedsuikerniveaus bij diabetes type 2 verbeteren
 • Ongezonde bloedvetten (zoals cholesterol) verminderen
 • De productie van glutathion, de belangrijkste antioxidant van het lichaam verhogen

Welke whey eiwitten kiezen

Om het de sporter makkelijk te maken heeft Isagenix kant-en-klare sportpakketten die de sporter alles bieden wat hij/ zij nodig heeft.

Basispakket Energie & Performance 

Indien u spiermassa wilt opbouwen, trainen voor uithoudingsvermogen, of eenvoudigweg uw wekelijkse sporschoolsessies wilt ondersteunen, dan biedt dit pakket u de dagelijkse voeding die u nodig heeft, en producten om te gebruiken rondom uw workouts.

In het pakket vindt u:

 • AMPED™ Nitro, ons pre-workout supplement, geeft u de energie om harder door te zetten en verder te komen.
 • IsaPro® heeft 18g niet-gedenatureerde wei-eiwit per schep, wat het de perfecte herstelvoeding maakt voor na het sporten.
 • IsaLean™ Bar is geen normale snack – het gaat een verlangen naar chocolade tegen, en biedt u 18g eiwit!
 • e-Shot™ is ons antwoord op een energiedrank. Het steunt op ingrediënten uit de natuur, zonder overmatige caffeïne, suiker en zoetstoffen.
 • IsaLean™ Shake is een gezonde, uitgebalanceerde maaltijd met 24g eiwit. Een snelle, smakelijke manier om goede voedingswaarde te verpakken voor spieropbouw en herstel.

Onze overige pakketten

Afhankelijk van je persoonlijke sportbehoeften heeft Isagenix ook andere sportpakketten.

Heeft u vragen over welk pakket het beste bij u past? Vraag ons vrijblijvend om advies!

Meer artikelen over krachttraining en sportvoeding lezen?

Geef een antwoord